sunnuntai 3. tammikuuta 2010

maailmassa monta, on ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää, kummastuttaa, pientä kulkijaa..




Amerikan ihmemaa. Joopajoo. Täällä on sen verran paljon pientä mieltä ihmetyttäviä juttuja, että tässä listaa. Osa on kivoja juttuja, osa ei niinkään. Nih.

- Ovenkahvat. Yleensä ne on tuommosia pyörylöitä, niinkön tuo kuva tuossa ylempänä paljastaa. Jänniä.

- Kaasuhella. Alussa oikeasti pelkäsin meidän uunia. Järettömän iso. Musta. Pelottava. Entä jos se kaasu jäiskin jostain syystä päälle ja koko kämppä räjähtäis?

- Jääkaappipakastimen jääpala- ja vesiautomaatti. Tämä on luksusta. Voi vieläpä valita haluaako jäänsä paloina vai murskana.

- Gallonat. Maitokin myydään semmosessa järjettömässä muovikanisterissa. Voin kertoa, että muutamaan otteeseen taisi olla alussa maidot pitkin pöytiä, kun aloin siitä tonkasta kaatamaan. Myös tuoremehua, kaakaota, viiniä (!) ja tietysti sitä bensaa, saa gallonoissa. Ja yksi gallonahan on siis 3,7854 litraa.

- Liikenne. Road rage. Töötin käyttö äärimmäisen yleistä. Suositeltavuudesta en tiiä. Ruuhkat on jo koettu. Ja se jonottaminen. Tosin se on vaan kasvattanut mun kärsivällisyyttä. Täällä täytyy muistaa varata lisäaikaa kun lähtee jonnekin. Myös se, että oikealle saa kääntyä myös punaisilla, kunhan ei tule autoja, on varsin kummaa.

- Autojen puskuritarrat. On jos jonkinmoista. "Olen ylpeä sen ja sen koulun oppilaan vanhempi." "In the navy.." Ja mitä vielä. Yksi aika siisti, minkä joskus bongasin, oli semmonen uskovaisten kala-hahmo, jolla oli jalat ja sisällä luki Darwin. Neat.

- Kustomoidut rekisterikilvet. Jänniä viestejä laittavat ihmiset rekkareihinsa. Pientä repeilyä joskus ajaessa..

- Hanavesi. Haisee kloorilta. Suihkussa on välillä olo kuin uimahallissa. Että enpä jois.

- Hinnat ilman veroja. Ei ikinä muista, että siihen loppusummaan tulee kassalla muutamia dollareita lisää, kun ne verot ympätään mukaan. Onko muka niin vaikeata laittaa se lopullinen hinta siihen hintalappuun, häh?

- Takkien vetoketjut on "väärällä puolella". Silleen, että se mistä vedetään se vetskari kiinni, onkin toisella puolella kuin Suomessa. Ainakin joissain vaatteissa. Hyvin hämäävää tämä.

- High fructose corn syrup. Miksi oi miksi sitä pitää tunkea ihan kaikkeen? Ja oikeasti kaikkeen. On leivästä lähtien. Tuon syntisen aineen takia myös normaali kokiskin maistuu niin ylimakealta, että loppu muuten senkin juominen nyt. Ja diet cokessahan on sitä samaa ainetta, mitä käytetään ruosteenpoistajana. Eli sitäkään ei voi juua. Ettäs tiiätte.

- Amerikkalainen näppäimistö. Menee aina säheltämiseksi, jos joutuu käymään tulostelemassa jotain tuolta kotikoneelta. Enter-näppyläkin ihan vika kohassa. Onneks on oma suomiläbbäri matkassa!

- Paperin koko. Siis ihan normaalin, vaikka tulostamiseen käytettävän paperin. Ei oo mittään A4:sia täällä ei, vaan semmosia melkein neliöitä, en tiiä. Ihmeellisiä.

- Kauppojen aukioloajat. Jaksaa edelleen hämätä pientä mieltä. Ostaritkin ainakin yheksään asti lähes joka ilta, jotkut marketithan on sitten tietysti avoinna jopa 24/7. Outoa, että ihmiset oikeasti tekee ruokaostoksia keskellä yötä. Tosin periaatteessa yötöissä käyville aika hyvä juttu. Mutta silti..

- Koulusysteemi. On mutkasta on. Ja hiket on vielä sitten honor studentteja, joilla on eri tunteja (?!) ja erilaisia läksyjä. Toisaalta ihan fiksua, niin ei yliviisaat turhaudu idioottien keskellä. Mutta vähän övereitä ne läksyt kyllä. Tuo meidän A on honor student, ja esim matikanläksyt on aikalailla Suomen lukiotasoa, vaikka tyty on 13. Eikä se niitä kyllä tunnu osaavan. Hmm..

- Muovia, muovia, muovia. Lähes kaikki tässä maassa on kääritty muoviin. Usein tuplasti. Talouspaperirullat on yksittäismuovikääressä sen ison muovisäkin sisällä. Leipäkin tulee samanlaisessa; leivän ympärillä on muovikääre ja sitten se on vielä siinä muovipussissa. Säilyvyyden lisäämiseksikö? Tosin sen verran runsaasti on lisäaineita sun muita säilöntämyrkkyjä, että kuukausitolkulla säilyy leivät huoneenlämmössä. Nam?

- Mainokset telkkarissa. Ne on ihan oikeasti todella, todella huonoja. Jos joskus Suomessa parjasin mainosten laatua, niin perun puheeni. Amerikka vetää vieläkin surkeammin.

- Kokolattiamatot. Tarviaako tätä nyt edes aukoa. Hyi ja hyi.

- Pyöräteiden puute. Kaikkialle oikeasti mennään autolla. Jos ei satu asumaan jonkun metropolin sykkeessä, jossa toimii edes jonkunlainen paikallisliikenne, niin täällä on ihan lirissä. Ns. pyörä- tai kävelytiet on äärimmäisen kapeita kinttupolokuja, joita ei edes mene kaikkialle.

- Suojatiet. Tässä meidän kaupungissa ei ole suojateitä. Oikeasti varmaan kolme koko mestassa. Yritä siinä sitten mennä lasten kanssa turvallisesti tien toiselle puolelle. Ei hyvää päivää.. Isommilla kylillä sitten onneksi jo löytyy vähän enemmän.

- Lounaskulttuuri. Joku voileipä lounaalla. Ja sipsejä. Whooot?! Saa sitä perunaa hei muussakin muodossa kuin rasvassa keitettynä. Ja lapsethan tosiaan vie omat lounaat koululle, tai vaihtoehtoisesti ostaa sieltä, täällä ei mitään ilmasia kouluruokia tunneta. Siinä asiassa Suomi on kyllä edelläkävijä!

- Ulkona syöminen. Ite muistaa, miten pienenä oli niin siistiä kun muutaman kerran vuodessa pääsi tyyliin Rossoon syömään, sai ite valkata listalta jotain hyvää ja sai ehkä vielä limppariakin ruuan kanssa! Huh. Mutta täällä ravintoloissa syöminen on verrattain niin halpaa, että sitä tehdään ainakin kerran vkossa. Ja lapset osaa olla kyllä hyvinkin vaativia tilaajia..

- Makumatka maailman ympäri. Koska ulkona ruokailu siis on halpaa, tulee kokeiltua jos jonkinmaalaista sapuskaa. Meksikolainen ruoka on nannaa, kiinalainen samoin, italialaisten tekemät pizzat ja japanilaisten sushi aika hyvyyttä.

- Kalattomuus. Ainakaan meidän perheessä ei kalaa syödä. Ravintolassa saattaa hostmom jotain lohta tilata. Mutta kotona ei olla kertaakaan syöty mitään fisuja koko tän melkein 3 kk:n aikana. Että ikävä on uunilohta ja semmosia oikeassa voissa paistettuja muikkuja. Ommnomm.

- Drive-in-apteekki. Anteeks? En oo kokeillut, mutta nähty on. Kaikkea sitä..

- Lumene. CVS-kemikaliokaupoista, mitä ne nyt lie on, saa Lumenen juttuja. Jotain "ihmeellisiä" lakasta tehtyjä naamarasvoja. Amerikka kummissaan.

- Ikea. Miksi oi miksi senkin korporaation on pitänyt Amerikkaa tulla valloittamaan. Yksi kaunis pvä huomasin, että meidän lautaset on Ikeasta. Huoh. Okei, saa sieltä kaikkia kivoja juttujakin ja luultavasti siellä mun hamassa tulevaisuudessa häämöttävässä opiskelijaboksissa on kaikki huonekalut tuolta ruotsalaisten taikakaupasta, mutta rajansa kaikella. Ikinä ei siitä tai H&M:stä pääse näköjään eroon. Murr.

Tästä vois tehdä vaikka moniosaisen postauksen. Koska varsin on jännä maa tämä. Tässä on nyt jotain mitä tämä pieni savolaismieli on kummastellut. Jatkoa luvassa luultavastikin, kunhan lisää kummia juttuja hoksaan..

(Unirytmin kääntely ei muuten oikeen sujunut odotetusti, joten maanantai aamuna on hymy kaukana kun pitäis seittemältä olla ylhäällä..)

Ei kommentteja: